buitenland

Chili wederom getroffen door zware aardbeving

Door Tom Reijner - 03 april 2014

Na de zware aardbeving met een kracht van 8,2 op de schaal van Richter op dinsdag, werden de inwoners van Chili woensdag (lokale tijd) opnieuw opgeschrikt door flinke aardschokken. De beving bij het Zuid-Amerikaanse land had ditmaal een kracht van 7,6.

Wegens het gevaar van tsunami’s kregen bewoners van de kustgebieden in het noorden opdracht hun huis te verlaten.

Alarm

De eerste vloedgolf was minder dan 1 meter hoog en zorgde dan ook niet voor problemen. De autoriteiten in Chili en Peru kondigden woensdag een tsunami-alarm af, maar dat is intussen opgeheven.

De vertrokken inwoners konden donderdagochtend weer terugkeren naar huis. Of er sprake is van schade, doden en gewonden is nog onbekend.

Evacuatie

Door de zware beving van dinsdag kwamen zes mensen om het leven. Aardverschuivingen blokkeerden wegen in Chili. In de stad Arica is een aantal huizen verwoest. Driehonderd vrouwen wisten te ontsnappen uit een gevangenis.

De Chileense autoriteiten hadden de kustgebieden uit voorzorg geëvacueerd. Tienduizenden mensen zijn naar hogere gebieden gevlucht. Het tsunami-alarm werd, net als woensdag na de laatste aardbeving, al snel weer ingetrokken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.