buitenland

‘Chinees schip ontvangt mogelijk signaal zwarte doos Boeing’

Door Tom Reijner - 05 april 2014

Een Chinees schip dat in de Indische Oceaan deelneemt aan de zoektocht naar de verdwenen Boeing 777 heeft een ‘ping’ opgevangen. Het zou gaan om een signaal met een frequentie van 37.5kHz.

Dat is de golflengte waarop de zwarte dozen van het toestel van Malaysia Airlines signalen uitzenden, meldt het Chinese persbureau Xinhua zaterdag. Het is niet duidelijk of het signaal van het verdwenen vliegtuig is.

Ping

De zwarte dozen, met essentiële informatie over de vlucht en gesprekken uit de cockpit, hebben een batterij en kunnen dertig dagen lang een signaal, een ‘ping’, uitzenden.

Maar als de batterijen eenmaal leeg zijn – en dat is binnen drie dagen –  is het voor speurders nagenoeg onmogelijk de zwarte dozen nog terug te vinden.

Microfoon

Vrijdag werd bekend dat de zoektocht onder water wordt voortgezet. Daarbij is een zogeheten Towed Pinger Locator ingezet. Dat is een apparaat van de Amerikaanse marine dat bestaat uit een kabel met een microfoon. Een schip sleept de kabel over een lengte van 240 kilometer door het water.

De zoektocht naar het vliegtuig, dat op begin maart spoorloos verdween, wordt intussen almaar uitgebreider. Dertien vliegtuigen en elf schepen van verschillende landen speuren naar mogelijke wrakstukken van MH370. Daarmee is de zoektocht in de ‘meest intensieve fase’ beland, meldde BBC News vanochtend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.