buitenland

‘Doden bij aanval op controlepost oosten van Oekraïne’

Door Tom Reijner - 20 april 2014

Bij een schietpartij in de Oost-Oekraïense stad Slavjansk zouden in de nacht van zaterdag op zondag zeker vijf doden zijn gevallen. Het incident gebeurde bij een controlepost aan de rand van de stad.

Dat melden verschillende Russische bronnen zondag.

Wegversperring

Volgens de Russische zender Russia 24 zijn onder de doden drie ongewapende inwoners van Slavjansk. Zij zouden de wegversperring hebben bemand en door onbekende aanvallers zijn doodgeschoten vanuit een langsrijdende auto. Een ander raakte zwaargewond.

Bewapende mannen bij de controlepost hebben teruggeschoten. Volgens Russia Today, een Russische georiënteerde nieuwszender, zijn daarbij twee aanvallers om het leven gekomen.

Paasbestand

De Oekraïense tijdelijke regering heeft nog niet op het vermeende voorval gereageerd. De machthebbers in Kiev hebben voor de komende Paasdagen een bestand afgekondigd. Er zijn geen acties tegen de pro-Russische opstandelingen tot na de Feestdagen.

Op die manier hopen de Oekraïense autoriteiten de rust te doen terugkeren in het oosten van Oekraïne, nadat de situatie de afgelopen weken uit de hand liep.

Een aantal pro-Russische separatisten en demonstranten die zich niet kunnen vinden in de huidige regering in Kiev hebben gezegd dat ze niet van plan zijn hun bezettingsacties in het oosten van Oekraïne op te geven en de wapens in te leveren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.