buitenland

‘Doden bij gevechten militair vliegveld in oosten Oekraïne’

Door Tom Reijner - 15 april 2014

De Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov laat weten dat het militaire vliegveld bij Kramatorsk op pro-Russische separatisten is heroverd. Bij gevechten om het vliegveld in het oosten van Oekraïne zouden doden zijn gevallen.

Dat melden de Oekraïense autoriteiten dinsdagmiddag, na berichten in verschillende Oekraïense en Russische media over mogelijke doden bij gevechten. Wat er precies is gebeurd bij Kramatorsk is onduidelijk.

Pro-Russische militanten maken melding van vier dodelijke slachtoffers na de aanval van Oekraïense troepen op het vliegveld van Kramatorsk, 525 kilometer ten zuidoosten van Kiev.

Tegenactie

De ‘anti-terreuroperatie‘, zoals de Oekraïense regering de militaire actie tegen de separatisten in het oosten van het land noemt, is dinsdag begonnen. Het leger zou intussen Slaviansk zijn binnengetrokken.

Daar, en in andere steden en plaatsen in het oosten van Oekraïne, houden pro-Russische milities verschillende overheidsgebouwen bezet. Ook hebben zij barricades opgeworpen in een poging een Oekraïense tegenactie te verijdelen.

Onderbetaald

Het is overigens nog maar de vraag of het Oekraïense leger bij machte is daadwerkelijk iets te doen tegen de pro-Russische milities, dan wel tegen een mogelijke inval van het Russische leger.

De Oekraïense strijdkrachten zijn al heel lang onderbetaald en kampen met verouderd materieel. Sinds het einde van de Sovjet-Unie is het leger niet gemoderniseerd en is er fors bezuinigd. Aan de dienstplicht kwam vorig jaar een einde. Oekraïne zou nog wel over 130.000 manschappen beschikken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.