buitenland

Doden bij nieuwe schietpartij op legerbasis Fort Hood

Door Tom Reijner - 03 april 2014

Een schutter heeft woensdagmiddag (lokale tijd) het vuur geopend op legerbasis Fort Hood bij Killeen in de Amerikaanse staat Texas. Daarbij vielen zeker vier doden.

Ten minste zestien personen raakten gewond. Tien van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht, van wie er drie in kritieke toestand verkeren.

Irak

Eén van de doden is de schutter zelf. Toen de politie hem probeerde te arresteren, schoot de man zich door zijn hoofd. Het gaat vermoedelijk om een 34-jarige man die in 2011 werd uitgezonden naar Irak. Sinds zijn terugkeer zou hij lijden aan een posttraumatisch stresssyndroom.

Aanvankelijk vermoedde de politie dat de schietpartij het werk was van twee daders, maar dat bleek niet het geval. Waarschijnlijk was het geen terroristische aanslag. Ook over het aantal gewonden was lange tijd onduidelijkheid. Sommige lokale media spraken van tenminste vijftien gewonden, terwijl andere media spraken over ‘slechts’ twee gewonden.

Hartverscheurend

De basis is volledig afgesloten. De Amerikaanse president Barack Obama is op de hoogte gebracht van de schietpartij. In een verklaring zei hij het ‘hartverscheurend te vinden dat er opnieuw zo’n schietincident heeft plaatsgehad’.

In 2009 richtte legerpsychiater Nidal Hassan een bloedblad aan op Fort Hood. Hij schoot op soldaten die op het punt stonden te vertrekken naar Irak. Dertien militairen kwamen om het leven en 31 soldaten raakten gewond. Vorig jaar werd Hassan door de militaire jury ter dood veroordeeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.