buitenland

Doden door noodweer en tornado’s in Verenigde Staten

Door Servaas van der Laan - 28 april 2014

Noodweer en tornado’s hebben in het midden van de Verenigde Staten zeker twaalf slachtoffers geëist. Reddingswerkers doorzoeken de ravage die het natuurgeweld heeft veroorzaakt.

In het stadje Vilonia in Arkansas kwamen zeker twee mensen om het leven. Veel gebouwen werden door de harde wind uit elkaar gerukt, waarna de brokstukken in de omgeving neerkwamen.

Omvergeworpen auto’s

Ook in Faulkner County vielen slachtoffers. Hier werden huizen van hun funderingen gesleurd en auto’s omvergeworpen.

Bij het stadje Mayflower in dezelfde staat kwam één persoon om het leven.

De belangrijke snelweg I-40, die nagenoeg van de oost- tot de westkust voert, moest worden afgesloten. De weg lag bezaaid met puin van verwoeste huizen. Ook werden bomen en elektriciteitspalen uit de grond gerukt, waardoor op sommige plaatsen de elektriciteit is uitgevallen.

Stormfront

In Pulaski County, nog steeds in Arkansas, vielen drie slachtoffers en ook in Quapaw in Oklahoma viel een dode. Daken werden van gebouwen geblazen en een muur viel op een auto.

De tornado’s komen voort uit een groot stormfront dat al dagen over het zuiden en middenwesten van de Verenigde Staten trekt. Voor veel plaatsen, ook in het zuidwesten en middenwesten, zijn tornadowaarschuwingen afgegeven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.