buitenland

Doden en gewonden bij ‘anti-terreuractie’ in Oost-Oekraïne

Door Shari Deira - 13 april 2014

Een medewerker van de Oekraïense veiligheidsdiensten is zondag om het leven gekomen bij een ‘anti-terreuroperatie’ in de stad Slavjansk in het oosten van het land. Vijf andere medewerkers raakten gewond.

Ook aan de kant van de pro-Russische betogers zouden doden zijn gevallen, maar het is niet bekend hoeveel.

Referendum

Gewapende demonstranten hebben zaterdag de hoofdkantoren van de politie en veiligheidsdiensten in Slavjansk bezet. De Oekraïense minister Arsen Avakov kondigde zondagochtend een ‘anti-terreuroperatie‘ aan.

De separatisten eisen een referendum en willen dat Oost-Oekraïne zich net als het schiereiland de Krim aansluit bij Rusland. Niet alleen in Slavjansk, ook in andere steden in het oosten van Oekraïne zijn pro-Russische betogers op de been.

Koude Oorlog

NAVO-chef Anders Rasmussen zegt dat Rusland bezig is met het voeren van een propaganda-oorlog. ‘Tienduizenden troepen staan aan de grens met Oekraïne, en tegelijkertijd voert Rusland een propaganda-oorlog die we sinds het einde van de Koude Oorlog niet meer hebben gezien.’

Rasmussen schrijft in de Deense krant Politken dat de regering in Moskou ‘de werkelijkheid wil verdraaien, de aandacht wil afleiden van Ruslands illegale acties en de Oekraïense autoriteiten wil ondermijnen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.