buitenland

Donderdag topoverleg Rusland, Oekraïne, Verenigde Staten en EU

Door Anna Vossers - 11 april 2014

Aanstaande donderdag houden Rusland, Oekraïne, de Verenigde Staten en de Europese Unie een topoverleg in Genève. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry hoopt daar het conflict in Oekraïne te kunnen de-escaleren.

Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag laten weten, meldt persbureau AFP. Naast Kerry zullen EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton, de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en zijn Oekraïense ambtgenoot Andrii Dechtchitsa naar Genève gaan om te proberen de spanning tussen de landen weg te nemen.

Dreiging

Een escalatie van het conflict in Oekraïne dreigt nog altijd, nu op verschillende plekken in het oosten van Oekraïne stemmen opgaan voor meer onafhankelijkheid of zelfs voor aansluiting bij Rusland, net zoals de Krim deed.

Ongeveer 40.000 Russische troepen staan volgens de NAVO paraat in de buurt van de Russisch-Oekraïense grens. Deze zouden binnen twaalf uur Oekraïne kunnen binnenvallen.

Eerder op vrijdag zei de Russische president Vladimir Poetin al op televisie dat hij niet van plan is de gaskraan naar Oekraïne of naar de Europese Unie dicht te draaien, maar dat Oekraïne wel zijn Russische rekeningen moet betalen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.