buitenland

Doodstraf voor verkrachters van Indiase fotojournalist

Door Tom Reijner - 04 april 2014

In de Indiase stad Mumbai zijn drie mannen ter dood veroordeeld wegens de groepsverkrachting van een fotojournalist in augustus vorig jaar. Een vierde dader was tijdens zijn daad minderjarig en ontkwam daardoor aan de doodstraf.

Dat oordeelde de rechtbank in de Indiase stad vrijdag.

Vastgebonden

Het slachtoffer werkte als stagiaire voor een Engelstalig magazine. Samen met een mannelijke collega was zij bezig met een foto-opdracht toen ze werd aangevallen en verkracht. Toen haar collega wilde helpen, werd hij vastgebonden.

De groepsverkrachting leidde tot een hoop ophef in India. Velen zijn verbaasd dat de verkrachting in Mumbai gebeurde. De stad wordt gezien als de een van de veiligste steden voor vrouwen in het Aziatische land.

Extreem

In India komt verkrachting, al dan niet in een groep, veel voor. In december 2012 leidde de gewelddadige dood van een vrouwelijke student die slachtoffer was van groepsverkrachting tot landelijke demonstraties en het instellen van speciale rechtbanken voor verkrachtingszaken.

Sindsdien zijn verschillende verkrachters ter dood veroordeeld. Een unicum: de doodstraf wordt in India maar zelden opgelegd, maar deze daden zijn volgens justitie zo extreem gewelddadig dat maar één straf passend is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.