buitenland

Dreigende taal Kerry: NAVO-territorium is onschendbaar

Door Shari Deira - 29 april 2014

De Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) uitte dinsdag opnieuw stevige taal richting Rusland. Hij waarschuwde Rusland dat NAVO-territorium ‘onschendbaar’ is.

Kerry zei ook dat ‘elk stukje land’ wordt verdedigd door de bondgenoot. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken deed zijn uitspraken tijdens een toespraak in Washington.

Verdedigen

‘Rusland probeert het veiligheidslandschap van Oost- en Centraal-Europa te veranderen,’ zegt Kerry. ‘We moeten aan het Kremlin duidelijk maken, dat NAVO-territorium onschendbaar is en dat we elk stukje land zullen verdedigen.’

Oekraïne is geen lid van de NAVO, maar volgens Kerry zullen de Verenigde Staten en zijn bondgenoten Oekraïne gezamenlijk verdedigen.

Aanvallers

Separatisten in de Oost-Oekraïense stad Loehansk hebben dinsdag het hoofdkwartier van het regionale bestuur bestormd. De aanvallers, pro-Russische betogers, waren gewapend met stokken en stenen.

De Europese Unie legde vandaag nieuwe sancties op tegen Russische topfunctionarissen en Oekraïners. Dat maakte de situatie van zes gevangengenomen OVSE-waarnemers er niet beter op.

Het leek er even op dat de onderhandelingen over het lot van de zeven OVSE-waarnemers zouden worden gestaakt, maar die zijn inmiddels hervat. Volgens Ponomarev zit er ‘goede vooruitgang’ in de gesprekken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.