buitenland

Driekwart van de Fransen vindt dat er te veel immigranten zijn

Door Anna Vossers - 01 april 2014

74 procent van de Fransen die door een mensenrechtencommissie werden ondervraagd, zegt dat er te veel immigranten in Frankrijk wonen. Tegelijkertijd ziet 9 procent zichzelf als ‘erg racistisch’ en 26 procent als ‘een beetje racistisch’.

Dat schrijven verschillende Franse media. De nationale adviescommissie CNCDH onderzoekt al langer de tolerantie in Frankrijk.

Ditmaal werd een ‘representatieve steekproef’ gedaan onder 1.026 Franse burgers van 18 jaar en ouder.

Zijn er te veel immigranten?

Een van de vragen van de enquête was Y a-t-il trop d’immigrés en France? oftewel Zijn er te veel immigranten in Frankrijk? Bijna driekwart van de ondervraagden antwoordde met ‘ja’.

Volgens de commissie beperkt racisme zich in Frankrijk niet tot de ‘extreme randen’ van de samenleving, maar heeft het ‘alle lagen van de maatschappij doordrenkt’, van links tot rechts. Het is al het vierde jaar op rij dat racisme in Frankrijk volgens de onderzoekers lijkt toegenomen en meer geaccepteerd lijkt te zijn.

Onderwijs

63 procent van de ondervraagden zegt dat migranten slecht immigreren. Vooral over Roma en over moslims denken de ondervraagden erg negatief. Bijna 80 procent van de ondervraagden denkt dat Roma vooral van diefstal en zwarte handel leeft. Exact 80 procent denkt dat de islam integratie bemoeilijkt.

De commissie vindt dat in het onderwijs meer tegen racisme moet worden gedaan. Hoe hoger opgeleid, hoe kleiner de kans dat iemand racistisch is, is één van de conclusies.

De timing van het rapport is opvallend: de nationalistische partij Front National van Marine Le Pen heeft net flink gewonnen bij verkiezingen. Haar vader Jean-Marie Le Pen is openlijk antisemitisch en de partij voert felle oppositie tegen immigratie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.