buitenland

Drone stort neer bij Zuid-Korea, spanning loopt verder op

Door Tom Reijner - 01 april 2014

Bij het Zuid-Koreaans Baeknyeong, een eiland dat deel uitmaakt van een eilandengroep langs de maritieme grens tussen Noord- en Zuid-Korea, is een onbemand vliegtuigje neergekomen. Het is nog onbekend van wie de drone is.

De Zuid-Koreaanse autoriteiten vermoeden dat het object afkomstig is van Noord-Korea en zijn een onderzoek begonnen.

Spanningen

De vondst doet de spanningen tussen beide Korea’s waarschijnlijk oplopen. Maandag beschoten beide landen elkaar nog met raketten.

Toen artillerievuur vanuit Noord-Korea na een militaire oefening van dat land terechtkwam aan de zuidkant van de maritieme grens in de Gele Zee, schoot Zuid-Korea terug richting de Noord-Koreaanse wateren.

Gangstergedrag

De Zuid-Koreaanse regering riep daarop de bevolking van twee eilanden in het grensgebied op de schuilkelders in te gaan. Op dit moment houdt Zuid-Korea, samen met de Verenigde Staten, de jaarlijkse militaire oefening. Die wordt door Noord-Korea met argusogen bekeken. Het land beschuldigt de zuiderburen van ‘gangstergedrag’.

Vorige week vuurde Noord-Korea twee middellangeafstandsraketten af. Die lancering is scherp veroordeeld door Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Het gesloten communistische land dreigt met een ‘nieuwe vorm van nucleaire test’ en andere ‘passende stappen’ als reactie op de veroordeling van de Veiligheidsraad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.