buitenland

Duitsers geven massaal spaargeld aan door ‘Hoeness-effect’

Door Tomasz Blom - 16 april 2014

Duizenden Duitsers hebben dit jaar hun buitenlandse spaargeld opgegeven bij de fiscus. Dit gebeurde in het licht van het proces tegen voormalig Bayern Munchen-voorzitter Uli Hoeness die voor belastingfraude werd veroordeeld.

In de eerste drie maanden van dit jaar hebben zo’n dertienduizend Duitsers hun buitenlandse spaargeld bij de fiscus aangegeven. Dat is drie keer zo veel als in dezelfde periode vorig jaar.

De Duitse staat strijkt op deze manier honderden miljoenen aan achterstallige belastingen op. Dat meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung woensdag.

Boetedoening

Vanaf 1 januari volgend jaar verscherpt de Duitse overheid de regeling voor het voorkomen van vervolging bij belastingfraude. De verwachting is daardoor dat er de komende maanden nog meer boetedoeningen volgen.

Hoeness dacht ook aan strafvervolging te ontkomen toen hij begin dit jaar aangifte deed van 3,5 miljoen euro zwart geld op een Zwitserse rekening. Na onderzoek bleek de oud-voorzitter zo’n 27 miljoen euro voor de Duitse fiscus verzwegen te hebben. Het publieke berouw van Hoeness tijdens het proces mocht niet baten. De voetballegende kreeg 3,5 jaar cel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.