buitenland

Edward Snowden als getuige gehoord door Raad van Europa

Door Servaas van der Laan - 07 april 2014

De door Amerika gezochte Edward Snowden zal dinsdag door de Parlementaire Assemblee van de mensenrechtenwaakhond Raad van Europa via een videoverbinding worden ondervraagd over internetveiligheid. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zal de in Rusland ondergedoken Snowden enkele vragen stellen.

De hoorzitting is georganiseerd door de Commissie Juridische Zaken en Mensenrechten (PACE) van de Raad van Europa.

Getuige

Snowden, die door Amerika wordt gezocht wegens het lekken van staatsgeheimen, zal dinsdag om 14.00 uur via een videoverbinding de Parlementaire Assemblee in Straatsburg toespreken.

Hierna zal hij als getuige worden gehoord. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zal Snowden in het kader van twee rapporten ‘Afluisteren in Europa’ en ‘Klokkenluiders’ ondervragen.

Privacy

Omtzigt zal de Amerikaan vragen wat Europeanen kunnen doen om hun privacy te waarborgen en welke beperkingen Europa zou kunnen brengen aan het werk van veiligheidsdiensten zonder dat daarmee de strijd tegen terrorisme in het gedrang komt.

Ook wil Omtzigt weten welke samenwerkingen er op het gebied van inlichtingendiensten zijn tussen Europese landen en Rusland.

Oekraïne

De hoorzitting heeft plaats ‘in de marge’ van vijfjaarlijkse Vergadering van de Raad van Europa. Binnen het Assemblee zetelen 318 vertegenwoordigers van de 47 lidstaten van de mensenrechtenwaakhond.

De leden van de Vergadering zullen woensdag en donderdag ook spreken over de situatie in Oekraïne. Zowel Oekraïne als Rusland is lid van de Raad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.