buitenland

Emotionele Oscar Pistorius maakt excuses aan nabestaanden

Door Shari Deira - 07 april 2014

De Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius was emotioneel bij zijn verklaring in de rechtbank. De paralympiër heeft zijn verontschuldigingen aangeboden aan de nabestaanden van zijn vriendin Reeva Steenkamp, die hij op Valentijnsdag vorig jaar doodschoot.

Pistorius zegt dat hij Steenkamp wilde beschermen, en dat hij de pijn van haar familie niet eens kan voorstellen.

Inbreker

De 29-jarige Pistorius, die bekend staat als de Blade Runner, schoot Steenkamp vorig jaar dood. Pistorius houdt vol dat hij Steenkamp aanzag voor een inbreker, maar dat is niet bewezen. Maandag mocht de paralympiër zijn verhaal doen.

‘Ik word elke ochtend wakker en bid als eerste voor jullie,’ zegt Pistorius. Hij zou vaak nachtmerries hebben over zijn daad, waarna hij in paniek wakker wordt en het bloed van Steenkamp ruikt. ‘Ik probeerde haar alleen maar te beschermen.’

Papier

Pistorius zegt dat hij kan beloven dat Steenkamp zich de bewuste avond voor zij ging slapen geliefd voelde. ‘Ik heb vaak geprobeerd om mijn woorden op papier te zetten om jullie te schrijven. Maar woorden zullen nooit voldoende zijn.’

Pistorius zegt dat hij antidepressiva en slaappillen slikt. Hij wil naar eigen zeggen nooit meer een wapen in handen hebben.

De moeder van Reeva Steenkamp (r) was aanwezig in de rechtszaal (Foto AFP)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.