buitenland

Erdogan condoleert slachtoffers Armeense massamoord

Door Tomasz Blom - 23 april 2014

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft woensdag zijn deelneming betuigd aan de nabestaanden van de Armeniërs die in het begin van de vorige eeuw hun leven verloren. Armeniërs eisen al decennia dat Turkije erkent dat er sprake was van genocide.

Erdogan schrijft in zijn verklaring onder meer over ‘gezamenlijke pijn’ die door de Eerste Wereldoorlog was ontstaan. Hoewel de premier het woord ‘genocide’ vermeed, is de uitspraak opmerkelijk. Turkije erkent de Armeense genocide officieel niet en spreekt enkel over de ‘Armeense kwestie‘.

Armeense genocide

Donderdag is het precies 99 jaar geleden dat in het toenmalige Ottomaanse Rijk honderden tot duizenden leden van de Armeense elite werden opgepakt, gedeporteerd en vermoord. Deze actie wordt gezien als het begin van wat de Armeense genocide wordt genoemd waarbij honderdduizenden Armeniërs de dood vonden in een periode van ongeveer twee jaar.

Volgens de Turkse autoriteiten was er sprake van een burgeroorlog met slachtoffers aan beide zijden. Schattingen van het aantal Armeense doden lopen sterk uiteen. De Turken houden het op enkele honderdduizenden, terwijl Armeniërs menen dat er 600.000 tot 1,5 miljoen doden aan Armeense zijde vielen te betreuren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.