buitenland

‘Formule 1-baas ontdook 1,5 miljard euro aan belasting’

Door Tomasz Blom - 28 april 2014

De 83-jarige Bernie Ecclestone zou een belastingaanslag van 1,5 miljard euro hebben voorkomen door een deal te sluiten met de Britse belastingautoriteit HMRC. De schikking kostte de Formule 1-baas zo’n 12 miljoen euro.

Dat beweert de BBC in het televisieprogramma Panorama dat maandagavond wordt uitgezonden. Ecclestone zou negen jaar lang door de HMRC zijn onderzocht , waarna de twee partijen in 2008 de schikking troffen.

Liechtenstein

Volgens de BBC zou Ecclestone de televisierechten van de Formule 1 – die hij in 1995 in bezit kreeg – hebben overgedragen aan zijn toenmalige vrouw Slavica Radić, waardoor hij er zelf geen belasting over hoefde te betalen.

Radić stalde op haar beurt de rechten in een fonds in belastingparadijs Liechtenstein. Het fonds zou nog altijd 12 miljoen euro aan rente per zes weken opleveren.

Ontkennen

De excentrieke Ecclestone ontkent de aantijgingen maandag in een gesprek met Britse krant The Guardian. Volgens de Brit ging het niet om een schikking, maar was de 12 miljoen euro het bedrag dat hij nog schuldig was aan de belastingdienst.

‘De HMRC onderzoekt je en als ze dan iets verkeerds vinden, zeggen ze: “Dit is fout en je moet dit bedrag betalen”, en dan betaal je dat.’ De Brit beweert dat de jaarlijkse 120 miljoen euro die zijn ex-vrouw sinds de scheiding aan Ecclestone betaalt, losstaan van het fonds.

Omkoping

De uitzending komt op een ongelukkig moment voor Ecclestone. Afgelopen donderdag verscheen de Brit ook al voor een rechtbank in München omdat hij verdacht wordt van omkoping.

De autosportbaas zou Gerhard Gribkowsky, bankier bij de Bayerische Landesbank, 30 miljoen euro hebben betaald om Ecclestones leidinggevende positie in de Formule 1 veilig te stellen. Gribkowsky werd in 2012 veroordeeld tot 8,5 jaar cel voor zijn rol in het schandaal.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.