buitenland

Frankrijk zegt af voor genocideherdenking Rwanda

Door Servaas van der Laan - 06 april 2014

De Franse regering is niet aanwezig bij de herdenking van de etnische zuiveringen die twintig jaar geleden in Rwanda werden uitgevoerd. Parijs is ontstemd over de beschuldigingen van de Rwandese president Paul Kagame over mogelijke betrokkenheid van Frankrijk bij de genocide.

Dat heeft een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt, meldt Le Monde.

Verrast

Frankrijk zegt ‘verrast’ te zijn door de beschuldigingen van Kagame die ‘lijnrecht tegenover de goede verstandhouding tussen beide landen staan’.

Kagame zegt zondag in het op Afrika gerichte Franse weekblad Jeune Afriquedat Frankrijk twintig jaar geleden heeft ‘meegewerkt’ aan de genocide van 1994.

Frankrijk en België

Volgens de Rwandese president is er een ‘directe rol’ van België en Frankrijk bij de politieke voorbereiding op de genocide en zelfs bij de uitvoering ervan.

Franse en Belgische militairen zouden onder VN-mandaat ‘actief betrokken’ zijn geweest bij de massamoorden.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt die uitspraken niet te tolereren en laat demissionair-minister Christiane Taubira, die zelf Afrikaanse roots heeft, daarom thuis. De Belgische premier Elio De Rupo zal wel, net als minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken), deelnemen aan de plechtigheden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.