buitenland

Franse journalisten na bijna een jaar vrijgelaten in Syrië

Door Anna Vossers - 19 april 2014

Vier Franse journalisten die in juni vorig jaar gevangen werden genomen in Syrië zijn vrijgelaten. De mannen werden gevonden bij de Turks-Syrische grens.

Dat heeft president François Hollande zaterdag laten weten. De vier zijn onderweg naar Frankrijk. De journalisten verkeren in relatief goede gezondheid ondanks de zware omstandigheden waaronder zij het afgelopen jaar hebben geleefd.

Twee ontvoeringen

De vier mannen Edouard Elias, Didier François, Nicolas Hénin en Pierre Torres werden in juni, in twee verschillende incidenten, gevangengenomen. François, die voor Europe 1 radio werkt, werd samen met fotograaf Elias begin juni ontvoerd toen zij op weg waren naar rebellenstad Aleppo.

Henin en Torres, die respectievelijk voor het tijdschrift Le Point en het Duits-Franse tv-kanaal Arte werken, werden kort daarna maanden later gegijzeld.

ISIL

Volgens Turkse media waren het Turkse soldaten die de journalisten aantroffen in de buurt van het plaatsje Şanlıurfa. De Fransen waren geblinddoekt en hun handen waren vastgebonden, schrijft persbureau Reuters.

Volgens het Turkse persbureau Dogan waren de vier ontvoerd door extremistische groep Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL), maar bracht een andere, onbekende groep hen vrijdag naar de grens met Turkije.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.