buitenland

G7 legt Rusland nieuwe sancties op vanwege situatie Oekraïne

Door Shari Deira - 26 april 2014

Landen van de G7 leggen Rusland nieuwe sancties op vanwege de Oekraïne-crisis. De zeven leden bepalen zelf om wat voor sancties het precies gaat.

Dat heeft de G7, een groep van zeven vooraanstaande industriële staten, zaterdag bekendgemaakt. Volgens de landen houdt Rusland zich niet aan de gemaakte afspraken met betrekking tot Oekraïne.

Zorgen

In de G7 zitten naast de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en het Verenigd Koninkrijk. De leiders van deze landen en die van de Europese Raad en de Europese Commissie spreken in een verklaring hun zorgen uit over de situatie in Oekraïne.

Rusland draagt er niet aan bij om de situatie in Oekraïne te stabiliseren, zeggen de landen. De Russen houden zich niet aan het akkoord dat onlangs werd bereikt in Genève. Leiders van de G7-landen willen met sancties de druk op Rusland opvoeren, zodat de verkiezingen in Oekraïne rustig kunnen verlopen.

Verkiezingen

Intussen is de Russische regering er nog niet over uit of het de verkiezingsuitslag van Oekraïne zal erkennen. ‘Wij bekijken hoe [de verkiezingen] worden gehouden,’ zegt de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Vitali Tsjoerkin, tegen de krant Komsomolskaja Pravda.

Op 25 mei mogen Oekraïners naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Oleksandr Toertsjinov is nu interim-president van Oekraïne. Zakenman en miljardair Petro Porosjenko maakt volgens de peilingen de meeste kans om te winnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.