buitenland

‘Gedrag kapitein gezonken veerboot staat gelijk aan moord’

Door Anna Vossers - 21 april 2014

De handelingen van de kapitein en enkele bemanningsleden van de gekapseisde veerboot Sewol staan gelijk aan moord. Dat heeft de president van Zuid-Korea, Park Geun-hye, maandag gezegd.

‘Het gedrag van de kapitein en sommige van de bemanningsleden is met gezond verstand niet te bevatten, staat gelijk aan moord, en kan niet worden getolereerd,’ heeft Park Geun-hye volgens persbureau Yonhap gezegd.

Van boord

De president rekent het de 69-jarige kapitein en de andere bemanningsleden zwaar aan dat zij het evacuatiebevel van de zeevaartautoriteit negeerden. Maar vooral dat zij zelf al van boord gingen, terwijl zij de passagiers zeiden dat zij moesten blijven zitten, vindt zij vreselijk.

‘Dat is iets dat wettelijk en ethisch absoluut niet door de beugel kan,’ zei Park Geun-hye.

Communicatie

Het onderzoek naar de scheepsramp richt zich op dit moment op twee vragen. Heeft het schip een scherpe bocht gemaakt voordat het zonk? En had een eerder evacuatiebevel levens kunnen leven?

Zondag is een transcript van de laatste communicatie op het schip vrijgegeven. Maandag om 9.24 uur ’s ochtends lokale tijd, 29 minuten nadat de Sewol een noodoproep deed, vraagt een bemanningslid aan de zeevaartdienst of de passagiers gered worden als zij van boord gaan. Het antwoord is duidelijk: ‘geef ze reddingsbanden en laat ze naar buiten’.

De controller blijft hameren op evacuatie, maar de bemanning blijft vragen of de opvarenden meteen gered worden. Pas om 9.37 uur, veertig minuten na de eerste noodoproep, is het voor de controletoren duidelijk dat het evacuatiesein is gegeven.

Arrestaties

Maandag zijn nog eens vier bemanningsleden van de veerboot gearresteerd. Zij worden aangeklaagd voor het niet beschermen van de opvarenden van de boot. Eerder waren al de kapitein en twee andere bemanningsleden opgepakt, onder wie de jonge, onervaren vrouw die het schip bestuurde toen het plotseling kapseisde.

De kapitein heeft na zijn arrestatie gezegd dat het ijskoude water en de sterkte stroming ervan de redenen waren dat hij de passagiers niet direct evacueerde. Hij heeft spijt betuigd aan de families van de slachtoffers.

Van 64 opvarenden is inmiddels zeker dat zij zijn overleden. 238 mensen zijn nog vermist, en leven hoogstwaarschijnlijk ook niet meer. De berging van de lichamen kan nog een of twee maanden duren. 174 opvarenden overleefden de ramp, meldt de BBC.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.