buitenland

Geen pings opgepikt zwarte doos Boeing, batterij mogelijk leeg

Door Shari Deira - 13 april 2014

Het is het team dat op zoek is naar de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines niet meer gelukt signalen op te vangen van de zwarte doos. Dat zou kunnen betekenen dat de batterij van de zwarte doos leeg is.

Als dat het geval is, maakt het de zoektocht naar het vliegtuig nog moeilijker. De marine van Australië zet nu het schip HMS Echo in om te helpen bij de zoektocht, meldt BBC News.

Brokstukken

Het lukte het zoekteam dinsdag voor het laatst om ‘pings‘ op te vangen die vermoedelijk afkomstig zijn van de zwarte doos. Het gebied waarin wordt gezocht naar het vliegtuig wordt steeds kleiner, maar toch is het nog niet gelukt om brokstukken te vinden.

De Australische minister Tony Abbott zei zaterdag dat de zoektocht vermoedelijk nog lang zal duren, ook al zijn er signalen opgevangen door de zwarte doos. ‘Niemand moet de lastige taak die we nog voor de boeg hebben onderschatten.’

Iets vinden dat zo’n 1.000 kilometer van het vaste land ligt, op 4,5 kilometer diepte is een ‘grote, grote klus’ die waarschijnlijk lang zal duren, zei Abbott.

Bellen

Ingewijden zeggen tegen de Maleisische krant New Strait Times dat copiloot van vlucht MH370 Fariq Abdul Hamid nog heeft geprobeerd te bellen voor het vliegtuig van de radar verdween.

Zijn telefoon maakte nog contact met een zendmast toen het vliegtuig laag in de buurt van het Maleisische eiland Penang vloog. Voordat het signaal naar een zendmast kon worden gestuurd, werd de verbinding alweer verbroken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.