buitenland

Gegijzelde OVSE-waarnemers verkeren in goede gezondheid

Door Servaas van der Laan - 27 april 2014

De acht door pro-Russische separatisten gegijzelde waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) verkeren in goede gezondheid. De waarnemers worden ‘als gasten’ behandeld.

Dat heeft een van de waarnemers, de Duitse kolonel Axel Schneider, zondag gezegd op een door de separatisten georganiseerde persconferentie.

Gasten

De Duitser zei dat hij en zijn collega’s niet zijn mishandeld en dat niemand ziek is geworden. ‘Wij zijn geen krijgsgevangenen, we zijn gasten van Ponomarev,’ zei Schneider refererend aan Vjatsjeslav Ponomarev, een separatist die zichzelf tot burgemeester van Slavjansk heeft benoemd.

Vrijdag werd een bus met acht OVSE-waarnemers, vier Duitsers, een Tsjech, een Deen, een Pool en een Zweed, overvallen door pro-Russische militanten. De separatisten verdenken de waarnemers ervan te spioneren voor de NAVO. Aanwijzingen hiervoor zouden volgens Ponomarev een militaire kaart en munitie zijn die de waarnemers bij zich droegen.

Negatief reisadvies

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Duitsers met klem afgeraden naar het oosten van Oekraïne te reizen. Het ministerie wees erop dat situatie in het gebied momenteel zeer gespannen is.

Volgens Berlijn lopen vooral journalisten in Oost-Oekraïne het risico om door pro-Russische separatisten te worden gevangengenomen. Voor Nederland was al een negatief reisadvies voor het gebied van kracht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.