buitenland

Gewapende mannen bezetten politiekantoor Oost-Oekraïne

Door Servaas van der Laan - 12 april 2014

De onrust in het oosten van Oekraïne houdt aan. Ook in de stad Slaviansk is een politiegebouw door gewapende mannen ingenomen.

Dat meldt althans de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov zaterdag.

Onrustig

Slovansk ligt ruim 100 kilometer boven Donetsk waar het afgelopen week ook onrustig was. De regio wordt gedomineerd door Russisch georiënteerde inwoners die graag aansluiting bij Rusland zouden willen.

Avakov heeft aangekondigd ‘hard te zullen optreden’ tegen het geweld van de demonstranten. Maar de pro-Russische milities lijken niet van plan te wijken. Vrijdag werd een ultimatum van de Oekraïense regering om een overheidsgebouw in Loehansk te verlaten, genegeerd. Ook in Donetsk blijven de actievoerders op hun post.

Escalatie

Daarmee lijkt het conflict in het oosten van Oekraïne opnieuw te escaleren. Maar het land wil Rusland geen aanleiding geven om in te grepen en houdt de politiemacht tot nu toe nog in de kazernes.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische collega Sergej Lavrov roepen op tot een vreedzame oplossing voor de spanningen in oostelijk Oekraïne. Donderdag houden Rusland, Oekraïne, de Verenigde Staten en de Europese Unie een topoverleg in Genève over de situatie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.