buitenland

Handelsmissie naar Rusland gaat niet door wegens Oekraïne

Door Tom Reijner - 09 april 2014

De handels-en energiemissie in mei onder leiding van minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) naar Rusland is tot nader order opgeschort. Het kabinet heeft besloten de missie uit te stellen vanwege de oplopende spanningen in het oosten van Oekraïne.

‘Een succesvolle missie is in het huidige klimaat niet goed mogelijk. Daarom is het beter de missie tot nader order uit te stellen,’ zegt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

Voorbarig

Het kabinet wijst er bij het besluit op dat de Europese Unie zich momenteel beraadt op de betrekkingen met Rusland. In dat kader heeft het kabinet besloten de reis op te schorten.

In de Tweede Kamer hadden oppositiepartijen als D66, ChristenUnie en GroenLinks er in maart al op aangedrongen de voorgenomen handelsmissie af te blazen. Timmermans vond dat toen nog voorbarig.

Spanningen

De spanningen in het oosten van Oekraïne in steden als Charkov, Donetsk en Luhansk liepen de afgelopen dagen flink op. Enkele honderden pro-Russische demonstranten gingen de straat op en drongen overheidsgebouwen binnen.

Bij de bezetting van een gebouw van de Oekraïense veiligheidsdienstdienst hielden de demonstranten een aantal personen gegijzeld, die zij eerder vandaag weer hebben vrijgelaten. De Amerikaanse regering beschuldigt Rusland ervan de militanten aan te sturen.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry probeert Rusland ‘chaos’ in de steden te creëren. Dat is een voorbode voor een militaire aanval van Rusland, zegt Kerry. Hij ziet die interventie als een reëele mogelijkheid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.