buitenland

Hennis denkt aan inzet F-16’s voor NAVO-landen Oost-Europa

Door Tom Reijner - 16 april 2014

Nederland overweegt de inzet van F-16-gevechtsvliegtuigen in het kader van de bescherming van Oost-Europese NAVO-landen. Het is ook mogelijk dat een marineschip naar de Baltische Zee of de Zwarte Zee wordt gestuurd.

Dat zei minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) dinsdagavond in het tv-programma Pauw & Witteman.

Tankvliegtuig

Nederland zet nu al een tankvliegtuig in dat Awacs-radarvliegtuigen in de lucht bijtankt. Die toestellen patrouilleren in het luchtruim van NAVO-landen Polen en Roemenië om de situatie rond Oekraïne te observeren.

Het aantal ‘Awacs-uren’ is geïntensiveerd, zei de minister. Volgens haar wordt nu gekeken hoe Nederland een bijdrage kan leveren aan de luchtverdediging of ‘een verhoging van marinevertegenwoordiging’.

Zorgen

Ook andere NAVO-lidstaten als Litouwen, Letland en Estland zijn erg ongerust over mogelijke plannen van de Russen. Zij vrezen dat hen eenzelfde lot staat te wachten als Georgië en Oekraïne eerder, namelijk een annexatie van een deel van het land om de Russische minderheid te beschermen.

De Baltische staten hebben, net als Oekraïne en in het bijzonder de Krim, een aanzienlijke Russische bevolkingsgroep. Die klaagt vaak over een achtergestelde positie.

Onder meer de Verenigde Staten en Duitsland hebben al steun toegezegd aan de Midden-en- Oost-Europese landen die zich bedreigd voelen door het conflict in het oosten van Oekraïne, de mogelijke Russische inval en de eerdere aansluiting van de Krim bij Rusland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.