buitenland

Hillary Clinton denkt over kandidatuur presidentschap 2016

Door Tom Reijner - 09 april 2014

Hillary Clinton overweegt zich kandidaat te stellen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Op een bijeenkomst in de Amerikaanse stad San Francisco meldde de voormalige first lady, de vrouw van oud-president Bill Clinton, dat ze later dit jaar een beslissing neemt.

‘De moeilijkste vraag is niet “Wil ik wel president worden?” of “Kan ik wel winnen?”, maar “Waarom wil je dit doen en kun je het verschil maken?”‘ volgens de 66-jarige Clinton.

Hersenschudding

In 2008 was zij ook al kandidaat voor de Democraten voor het presidentschap. Clinton ambieerde om de eerste vrouwelijke president te worden, maar werd verslagen door de huidige president Barack Obama. Hij won de presidentsverkiezingen van de Republikeinse kandidaat John McCain.

Obama benoemde haar later tot minister van Buitenlandse Zaken, een functie die zij één termijn (vier jaar) vervulde. Op 15 december 2012, kort voor het einde van haar termijn, viel Clinton flauw. Daarbij liep zij een hersenschudding op. De val werd toegeschreven aan oververmoeidheid. John Kerry volgde haar op als minister van Buitenlandse Zaken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.