buitenland

Hollande’s ex Segolénè Royal wordt minister van Milieu

Door Anna Vossers - 02 april 2014

Het Franse kabinet krijgt een opvallende minister van Milieu, Duurzaamheid en Energie. Segolénè Royal, de ex van president François Hollande, wordt benoemd.

Dat melden Franse media woensdag.

Moeder

Royal was in 2007 presidentskandidaat voor de socialistische partij. Zij verloor destijds van haar rivaal Nicolas Sarkozy.

Kort na de verkiezingen verbraken Hollande en Royal hun relatie. Hollande verliet de moeder van zijn vier kinderen voor Valérie Trierweiler, met wie hij tot kort geleden een relatie had.

Al minister geweest

Royal is net als Hollande al lang politiek actief. Begin jaren negentig werd zij voor het eerst minister van Milieu, terwijl haar toenmalige partner nog het nakijken had, omdat president François Mitterrand geen stel in de Franse regering wilde. Later werd Royal minister van Onderwijs en van Familie en Kinderen.

Na de voor de socialisten dramatisch verlopen lokale verkiezingen van anderhalve week geleden zag Hollande zich genoodzaakt zijn ministersploeg grotendeels te vervangen. Hij benoemde voormalig minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls tot premier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.