buitenland

Honderden gedood door moslimextremisten in Nigeria

Door Servaas van der Laan - 12 april 2014

Gewapende moslimextremisten hebben in het noordoosten van Nigeria dood en verderf gezaaid. Bij aanvallen op onder meer scholen kwamen vermoedelijk ruim tweehonderd personen om het leven.

Dat heeft senator in het gebied Ahmed Zanna bekendgemaakt.

Verkleed als militairen

Volgens Zanna waren de moslimextremisten verkleed als militairen, waren ze zwaar bewapend en spraken ze Engels. Dat laatste duidt erop dat de aanvallers niet uit het gebied kwamen omdat daar hoofdzakelijk Hausa en Kanuri wordt gesproken.

Volgens de senator zijn de moorden tegenwoordig ‘een dagelijkse gang van zaken’ en was de massamoord van vrijdag ‘een nieuw dieptepunt’.

Scholen

De terroristen openden het vuur op onder meer een school en doodden er onschuldige leerlingen en leraren. De school werd vervolgens in brand gestoken.

In de regio Kala Balge werden zestig personen gedood toen de gewapende mannen in het wilde weg om zich heen gingen schieten.

De extremisten waren vermoedelijk leden van terreurgroepering Boko Haram. De moslimextremisten richten zich met name op scholen omdat die niet zijn gebaseerd op de sharia. De moslimsekte zou de strenge islamitische leer graag toegepast zien in Nigeria.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.