buitenland

Hoogste Turkse rechtbank: blokkade Twitter opheffen

Door Shari Deira - 02 april 2014

Turkije moet de blokkade van Twitter per direct opheffen. De blokkade is in strijd met de vrijheid van meningsuiting, zoals die is vastgelegd in de grondwet van het land.

Dat heeft het Turkse constitutionele hof, de hoogste rechtbank in Turkije, woensdag geoordeeld. Het hof kreeg vanuit verschillende hoeken klachten over de blokkade.

Privacy

De regering van Turkije liet op 21 maart Twitter blokkeren door telecommunicatieautoriteit TIB. De officiële reden was dat de site inbreuk zou maken op de privacy, maar de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan wilde voorkomen dat er berichten worden verspreid die ongunstig zijn voor zijn regering.

Het constitutionele hof heeft de uitspraak gestuurd naar TIB en het ministerie van Transport, dat ook verantwoordelijk is voor telecommunicatie. Of zij gehoor zullen geven aan de uitspraak, is nog onduidelijk.

Niet alleen Twitter is door Turkse autoriteiten geblokkeerd, ook YouTube werd vorige maand in de ban gedaan.

Verkiezingen

De oppositie hoopte dat de regering van Erdogan zou worden afgestraft bij de lokale verkiezingen, maar dat bleek niet het geval. De AK-partij van Erdogan behaalde landelijk gezien ongeveer 45 procent van de stemmen.

Erdogan zag de verkiezingen als een referendum over zijn beleid. Als zijn partij had verloren, was hij naar eigen zeggen opgestapt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.