buitenland

Hoop in zoektocht naar Boeing 777: opnieuw signalen opgepikt

Door Shari Deira - 09 april 2014

Het Australische schip Ocean Shield heeft opnieuw ‘pings’ opgevangen die vermoedelijk afkomstig zijn van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines. De signalen werden opgepikt in hetzelfde gebied als zaterdag.

‘Ik geloof dat we in het juiste gebied zoeken, maar we moeten het wrak zien om te kunnen bevestigen dat dit de laatste rustplaats is van MH370,’ zei Angus Houston, die de Australische zoekoperatie leidt.

Geluiden

Zaterdag ving een Chinees schip signalen op die vermoedelijk afkomstig zijn van de zwarte doos. Het leek erop dat communicatieapparatuur de signalen niet opnieuw kon vinden, maar daar is nu verandering in gekomen.

De eerste ping die werd gedetecteerd duurde 5 minuten en 25 seconden. Het tweede signaal op dinsdagnacht hield 7 minuten aan.

Autoriteiten hebben ook verder onderzoek gedaan naar de signalen van zaterdag en zij kunnen nu met zekerheid zeggen dat het niet gaat om natuurlijke geluiden, maar geluid van elektronische apparatuur.

Spoorloos

Angus zegt dat hij optimistisch is. ‘We zullen het vliegtuig of wat daarvan over is in de nabije toekomst vinden.’

Het is inmiddels 33 dagen geleden dat vlucht MH370 spoorloos verdween tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Beijing. Het is belangrijk dat het toestel snel wordt gevonden, omdat de zwarte doos ongeveer een maand signalen kan uitzenden. Daarna is de batterij leeg.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.