buitenland

Hoop op vinden vermisten scheepsramp Zuid-Korea neemt af

Door Tom Reijner - 16 april 2014

Reddingswerkers zijn, na de scheepsramp met een veerboot voor de kust van Zuid-Korea, nog altijd met man en macht op zoek naar overlevenden. Maar de kans dat de bijna driehonderd vermisten nog levend worden teruggevonden, wordt met het uur kleiner.

Het zeewater voor het zuidwesten van Korea is met zo’n 12 graden erg koud. Vooral jongeren, die op weg waren naar een uitstapje met school, behoren tot de vermisten.

Dreun

Tot dusver zijn zeker twee doden geborgen. Onder hen is een bemanningslid. Over de oorzaak van de ramp is nog weinig bekend. Wel zouden opvarenden een ‘dreun’ hebben gehoord, waarna het schip plots begon te zinken.

De dreun is vermoedelijk veroorzaakt doordat het schip op een rots is gelopen. Het schip is vrijwel geheel en ondersteboven in zee verdwenen.

Meldingen

De reddingsdiensten waren vanochtend snel ter plekke, toen de eerste meldingen van de problemen met het schip binnenkwamen. Het schip raakte almaar dieper in zee. Na twee uur kapseisde het.

368 mensen waren op dat moment al gered, van wie er 13 gewond waren. Veel passagiers zouden in zee zijn gesprongen, nadat het tot hen doordrong dat de boot aan het zinken was. De veerboot, de Sewol, had 30 bemanningsleden en 429 passagiers aan boord, onder wie 325 scholieren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.