buitenland

In beeld: maansverduistering met bloedrode maan

Door Tomasz Blom - 15 april 2014

Dinsdagnacht was er in grote delen van Noord- en Zuid-Amerika een totale maansverduistering te zien. Tijdens het hoogtepunt van de verduistering lichtte de maan rood op door het licht van de zonsopgang en -ondergang op aarde dat de maan indirect nog wel bereikte.

Het was voor het eerst in twee jaar dat er op beide Amerikaanse continenten een totale maansverduistering zichtbaar was. Het schouwspel trok veel kijkers. Zo kwamen er in Los Angeles enkele duizenden mensen naar het Griffith Observatorium om met telescopen naar de maan te kijken.

Zonlicht

Een maansverduistering ontstaat als zon, aarde en maan op één lijn staan. Op dat moment blokkeert de aarde het zonlicht waardoor er enkele uren geen direct licht op de maan valt.

In de komende achttien maanden kunnen de Amerikanen nog driemaal genieten van een totale maansverduistering. In Nederland moeten we nog tot 28 september 2015 wachten tot de eerste zichtbare totale maansverduistering.

Elsevier.nl zette de mooiste beelden van het schouwspel op een rij:

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.