buitenland

Iraniër ontloopt openbare executie door klap moeder

Door Tom Reijner - 17 april 2014

Een Iraanse moordenaar dacht dat zijn laatste uur geslagen had, toen de strop van een galg om zijn nek werd gehangen. Maar op het allerlaatste moment bracht de moeder van het slachtoffer redding tijdens de openbare executie.

Zij liep op de ter dood veroordeelde Balal (achternaam onbekend) af, klom op het podium – omringd door toegesneld publiek – en gaf hem een flinke klap in het gezicht.

Moord

De moeder had hem vergeven voor de moord op haar zoon, Abdollah Hosseinzadeh, zei zij. In Iran, een land dat na China de meeste doodstraffen uitvoert, wordt in dat geval de executie niet voltrokken.

In het Aziatische land is het principe van ‘oog-om-oog, tand-om-tand’ van toepassing, conform de islamitische wet. Dat betekent dat familieleden van het slachtoffer zijn betrokken bij de uitvoering van de straf.

Het is toegestaan om de stoel van een ter dood veroordeelde weg te trekken, maar ook om te vergeven en de veroordeelde te laten gaan. Of Balal wordt vrijgelaten is onzeker. Mogelijk wordt de doodstraf omgezet in een gevangenisstraf.

Naïef

Nadat de vader van het slachtoffer de strop van de nek van het slachtoffer haalde, volgde er een omhelzing tussen de moeder van Hosseinzadeh en de moeder van Balal. De twee huilden in elkaars armen.

De vader verklaarde waarom de familie tot vergiffenis was overgegaan: ‘Balal (de moordenaar) was onervaren en wist niet wat hij met een mes aan moest. Hij was naïef.’

De moord op Hosseinzadeh dateert van zeven jaar geleden. Na een kortstondige woordenwisseling. in de straten van de kleine stad Royan in het noorden van Iran, trok Balal plotseling een keukenmes en stak daarmee het slachtoffer. Die overleed enige tijd later.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.