buitenland

Israël laat Palestijnen niet vrij na stap Abbas naar VN

Door Shari Deira - 03 april 2014

Israël zet de vrijlating van de vierde groep Palestijnse gevangenen niet door. De Israëlische regering heeft dit besloten nadat de Palestijnse leider Mahmoud Abbas opnieuw naar de Verenigde Naties (VN) stapte.

De Israëlische minister Tzipi Livni (Justitie) zegt dat de Palestijnen zich niet aan de voorwaarden van de vrijlating hebben gehouden, die het vastgelopen vredesproces in het Midden-Oosten moet bevorderen.

Erkenning

Volgens Livni was een van de voorwaarden dat de Palestijnen niet naar de VN zouden stappen voor erkenning van een onafhankelijke Palestijnse staat. Dinsdag ondertekende Abbas documenten waarmee hij dat wel deed.

Israël roept de Palestijnen op hun nieuwe verzoek in te trekken, als Abbas wil dat de Palestijnse gevangenen worden vrijgelaten.

Kansloos

Het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen verloopt moeizaam, maar de Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) zei deze week dat het te vroeg is om te zeggen dat de onderhandelingen kansloos zijn.

Kerry had dinsdag een gesprek met minister Livni in Jeruzalem en daarna zou hij ook praten met Abbas in Ramallah. Dat gesprek werd afgezegd nadat Abbas de stap naar de VN bekendmaakte.

Israël heeft al honderden Palestijnse gevangenen vrijgelaten, als teken van goede wil.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.