buitenland

Israël schort samenwerking met Palestijnen op

Door Anna Vossers - 09 april 2014

Premier Benjamin Netanyahu heeft de ministers van het Israëlische kabinet gesommeerd alle vormen van samenwerking met de Palestijnse Autoriteit te staken. Alleen voor veiligheidszaken mogen de ministers nog samenwerken met de Palestijnen.

Ook mag onderhandelaar Tzipi Livni, die minister van Justitie is, nog wel de dialoog met de Palestijnen voortzetten.

Verenigde Naties

De boycot is een antwoord van Netanyahu op een actie van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, die vorige week aanvragen indiende bij de Verenigde Naties (VN) om lid te worden van verschillende deelorganisaties en om toe te treden tot verschillende VN-verdragen.

De Amerikaanse minister van Buitenlande Zaken, John Kerry, die vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen leidt, vraagt zich af of hij zijn bemiddelende rol moet voortzetten, heeft hij gezegd. Deze onderhandelingen begonnen vorig jaar juli en hadden in april tot een overeenkomst moeten leiden. Maar door de impasse lijkt een tweestatenoplossing nog altijd geen realistisch scenario te zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.