buitenland

Israëlische chauffeur scheldt Holocaustoverlevende uit voor nazi

Door Tom Reijner - 11 april 2014

Een Nederlandse man, die als kind de Holocaust overleefde, is in een bus in de Israëlische stad Tel Aviv uitgescholden voor nazi. De buschauffeur dacht dat de 74-jarige Martin Leeda Duits sprak met zijn vrouw.

‘Hij schreeuwde naar ons dat wij waarschijnlijk nazi’s waren,’ zegt een geschokte Leeda volgens het Israëlische Ynetnews vrijdag. Ook bedreigde de buschauffeur de 74-jarige: ‘Als je jonger was, zou ik je hebben geschopt.’

Crimineel

Leeda had, na het kopen van een kaartje, samen met zijn vrouw Jeta plaatsgenomen voorin de bus. Zij begonnen met elkaar een gesprek in het Nederlands. Daarop raakte de buschauffeur zo van streek dat hij het echtpaar voor van alles uitmaakte – waaronder dus de nazi-belediging.

Maar dat was nog niet alles. Bij het uitstappen kwam Jeta klem te zitten tussen de deur. Opzettelijk, zegt Leeda: de buschauffeur liet de deuren op de arm van de vrouw terechtkomen, waardoor zij zich ernstig bezeerde en de bus overstuur verliet. De chauffeur is ‘een crimineel‘, zegt Leeda, hij zou Jeta hebben aangekeken terwijl hij de deur op haar arm terecht liet komen.

De busmaatschappij heeft intussen maatregelen aangekondigd tegen de brute chauffeur. Hij heeft op zijn beurt excuses gemaakt aan het echtpaar. Of hij wordt ontslagen, is niet bekend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.