buitenland

Janoekovitsj: ik had afscheiding van Krim nooit toegestaan

Door Shari Deira - 02 april 2014

De verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj vindt het een ‘pijnlijke tragedie’ dat de Krim tot Rusland behoort. Hij geeft de nieuwe machthebbers in Kiev de schuld van de afscheiding van het schiereiland.

Janoekovitisj zegt in een interview met Russische media dat hij een referendum over afscheiding van de Krim nooit zou hebben toegestaan.

Doel

De oud-president hoopt dat de Krim ooit weer onderdeel wordt van Oekraïne. ‘We zouden dat als doel moeten stellen en zoeken naar mogelijkheden zodat de Krim terugkeert, op welke voorwaarden dan ook. Zo kan de Krim onafhankelijk zijn, maar toch deel van Oekraïne blijven.’

Volgens Janoekovitsj heeft Rusland, maar ook hij zelf, geen invloed gehad op het referendum. Hij ziet het referendum als een protest van de bevolking van de Krim tegen de regering in Kiev. Die zou zich verkeerd opstellen tegenover de Russischsprekende inwoners van Oekraïne.

Bij de protesten in Oekraïne zijn meer dan honderd demonstranten om het leven gekomen. Janoekovitsj zegt dat hij nooit orders heeft gegeven aan de oproerpolitie om te schieten. Hij zegt dat er vooral werd geschoten vanuit het kamp van de demonstranten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.