buitenland

Kapitein veerboot Zuid-Korea opgepakt en aangeklaagd

Door Shari Deira - 18 april 2014

De kapitein van de gekapseisde veerboot in Zuid-Korea is opgepakt en aangeklaagd. De 69-jarige Lee Joon-seok wordt verdacht van vijf strafbare feiten, waaronder nalatigheid, het verlaten van het schip en het schenden van maritiem recht.

Lee heeft na het verhoor enkele vragen beantwoord van journalisten. Hij vertelde dat alle passagiers tijdens de ramp is verteld dat zij op hun plek moesten blijven.

Veiligheid

Passagiers kregen tijdens de ramp het bevel ‘standy-by blijven’ vanwege de sterke wind, het koude water en omdat er geen reddingsboten waren. Twee andere bemanningsleden moeten zich ook melden, omdat zij zich te weinig hebben bekommerd om de veiligheid van passagiers.

Tegen de kapitein werd eerder vrijdag een arrestatiebevel uitgevaardigd. Ten tijde van de ramp was hij niet op de brug. De kapitein droeg het roer over aan zijn derde officier, die slechts een jaar ervaring had.

Passagiers

De precieze oorzaak van de ramp is nog steeds onduidelijk. Het officiële dodental is inmiddels vastgesteld op 29, maar dat aantal loopt waarschijnlijk nog op. 270 passagiers worden nog vermist.

De rector die samen met een grote groep leerlingen op de veerboot zat en de ramp overleefde, heeft zelfmoord gepleegd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.