buitenland

Kerry: alleen Oekraïne houdt zich aan akkoord, Rusland doet niets

Door Tom Reijner - 25 april 2014

Als het Rusland Oekraïne blijft destabiliseren, zullen de Verenigde Staten en andere landen ervoor zorgen dat de kosten voor het Kremlin alleen maar toenemen. De Russische regering heeft nog geen concrete stap gezet om het conflict in Oekraïne te bezweren.

Dat zegt de Amerikaanse minister van Buitenlands Zaken John Kerry, die Rusland donderdag waarschuwde voor een ‘ernstige en dure vergissing’ in deze crisis.

Propaganda

De tijdelijke Oekraïense regering in Kiev is de enige die zich aan het vorige week gesloten akkoord in Genève houdt, zegt de minister. Kerry vervolgde zijn betoog in de Amerikaanse hoofdstad Washington met nog een beschuldiging.

Rusland doet aan ‘propaganda’ om zo te verbergen wat het werkelijke Russische doel is: destabilisatie van de oostelijke Oekraïense regio en het ondermijnen van de verkiezingen in mei in het land.

Sancties

In het akkoord van Genève staat dat alle illegale gewapende groepen moeten worden ontwapend en dat pro-Russische milities hun bezetting van overheidsgebouwen moeten opgeven. Verder staat er onder meer dat alle partijen in het conflict moeten afzien van elke vorm van geweld, intimidatie en provocatie.

De Amerikaanse president Barack Obama zei eerder op de dag al dat hij klaar was om Rusland nieuwe sancties op te leggen, omdat het akkoord niet wordt nageleefd. ‘Zoals president Obama eerder vandaag al zei, we zijn klaar om te handelen,’ zei Kerry.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.