buitenland

Kerry moe van vredesoverleg: tijd van Amerika is niet eindeloos

Door Shari Deira - 04 april 2014

De Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) is niet tevreden over de voortgang in de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. Hij waarschuwt vrijdag dat de bemiddeling van Amerika ‘niet onbegrensd’ is.

‘De tijd en de moeite die de Verenigde Staten hier als bemiddelaar in kunnen steken, zijn niet onbegrensd,’ zei Kerry tijdens een bezoek aan Marokko. ‘Zeker niet als de vredesonderhandelingen worden geblokkeerd door de weinig constructieve houding van de twee partijen.’

Erkenning

Kerry zegt dat het tijd is voor een ‘reality-check’. ‘We moeten nog evalueren wat de volgende stap zal zijn,’ zegt de minister.

De onderhandelingen kwamen deze week verder onder druk te staan. De Palestijnse leider Mahmoud Abbas stapte naar de Verenigde Naties voor de erkenning van een onafhankelijke Palestijnse staat. Israël besloot op zijn beurt de vierde groep Palestijnse gevangenen niet vrij te laten.

Gesprek

Minister Kerry sprak deze week met de Israëlische minister Tzipi Livni (Justitie) in Jeruzalem. Hij zou ook praten met Abbas in Ramallah, maar dat gesprek ging niet door vanwege de stap van de Palestijnen naar de VN.

Het is nog te vroeg om te zeggen dat de onderhandelingen zijn mislukt. ‘Niemand heeft gezegd de gesprekken af te breken, maar we kunnen niet eindeloos wachten.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.