buitenland

Kinderen belden in paniek met hulpdiensten vanaf veerboot

Door Tomasz Blom - 22 april 2014

De eerste melding dat de Sewol, het Zuid-Koreaanse schip dat vorige week verging, in de problemen zat, kwam van een kind. Een jongetje belde drie minuten na de laatste bocht van de veerboot naar de hulpdiensten, omdat hij dacht dat het schip aan het zinken was.

Dat zegt een functionaris van de hulpdiensten tegen persbureau Reuters. Met trillende stem smeekte het jongetje om hulp. ‘Red ons! We zijn op een schip, en ik denk dat het aan het zinken is.’ Vlak na de melding volgden nog zo’n twintig noodoproepen door kinderen vanaf de rampboot.

Transcript

Uit het zondag vrijgegeven transcript van het gesprek tussen de brug en de scheepsverkeersleiding blijkt dat er ook paniek bij de bemanning heerste. Een officier meldt onder meer herhaaldelijk dat het schip in gevaar is. ‘Ik kan niet meer bewegen. Kom alstublieft snel.’

Toch verdenken de autoriteiten de bemanning van de Sewol van nalatig handelen tijdens de ramp. Een daadwerkelijk evacuatie-bevel werd pas na veertig minuten gegeven, waardoor veel mensen vast kwamen te zitten in het schip.

Volgens deskundigen had de bemanning de passagiers op het dek moeten verzamelen om overlevingskans van de opvarenden te vergroten. De kapitein van het rampschip verklaarde juist zolang te hebben gewacht met evacueren omdat hij bang was dat de passagiers in het open water in de problemen zouden komen.

Arrestatie

Vorige week arresteerde de politie al de kapitein en twee bemanningsleden op verdenking van nalatigheid en het achterlaten van mensen in nood. Maandag volgden nog eens vier arrestaties van bemanningsleden. Dinsdag maakte de politie bekend een achtste bemanningslid te hebben opgepakt. Deze 58-jarige man zou maandag nog een zelfmoordpoging hebben ondernomen.

Een van de arrestanten zegt dat de medewerkers van de Sewol wel degelijk hebben geprobeerd om reddingsboten te water te laten. De poging mislukte omdat het schip te snel kapseisde en binnen twee uur zonk.

De gezonken veerboot had 476 mensen aan boord, waarvan 339 leerlingen en leraren die op schoolreisje waren. Er zijn inmiddels 174 opvarenden gered en ruim honderd lichamen geborgen. De kans dat duikers nog overlevenden vinden is miniem.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.