buitenland

Kopstuk partij Berlusconi door Libanese geheime dienst gepakt

Door Servaas van der Laan - 12 april 2014

Marcello dell’Utri, één van de kopstukken van Forza Italia en vertrouweling van Silvio Berlusconi, is door de geheime dienst van Libanon opgepakt in Beiroet. De Italiaanse politicus hield zich daar schuil in een luxe hotel.

Dat melden Italiaanse media zaterdag.

Uitlevering

Dell’Utri had een paspoort bij zich en een ‘aanzienlijk bedrag’ aan contant geld. De 74-jarige voormalige senator verblijft op dit moment in een politiekantoor in de Libanese hoofdstad en zal waarschijnlijk spoedig aan Italië worden uitgeleverd.

De antimaffia-rechercheurs wisten de Italiaan te lokaliseren aan de hand van zijn credit card en zijn mobiele telefoon.

Voortvluchtig

Dell’Utri, vertrouweling en trouwe adviseur van de Italiaanse voormalige premier Berlusconi, was ‘zoek’ sinds 3 april. Op die dag vloog hij van Parijs naar Beiroet.

Sinds vrijdag was Dell’Utri ook officieel ‘voortvluchtig’, zo bepaalde de rechtbank van Palermo. Dell’Utri verklaarde dat hij niet op de vlucht was, maar wegens ‘gezondheidsredenen’ naar het buitenland was gegaan.

Banden met de maffia

Maar justitie wil Dell’Utri graag in Italië hebben. Vorig jaar werd Dell’Utri veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar wegens banden met de Cosa Nostra. Komende dinsdag zal het hof van Cassatie bepalen of die straf definitief wordt gemaakt. Justitie wilde niet het risico nemen dat Dell’Utri bij definitieve veroordeling onvindbaar zou zijn.

Justitie probeert al jaren aan te tonen dat Dell’Utri de verbinding tussen de georganiseerde misdaad en Berlusconi is. Berlusconi en Dell’Utri richtten in 1993 samen Forza Italia op waarmee de lange politieke carrière voor beide heren begon.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.