buitenland

Kremlin erkent dat er extra soldaten bij grens Oekraïne zijn

Door Anna Vossers - 19 april 2014

Rusland geeft toe dat er extra militairen zijn gestationeerd bij de Oekraïens-Russische grens. Het Kremlin heeft zaterdag laten weten dat dat vanwege de ‘instabiele’ situatie in Oekraïne is.

Eerder hield het Kremlin nog vol dat er alleen ‘gewone’ militaire oefeningen in het grensgebied werden gehouden. NAVO-informatie werd weggewuifd en van satellietfoto’s waarop tientallen straaljagers te zien zijn, werd gezegd dat deze oud waren.

Niet in Rusland

Een woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin zei dat Rusland zonder beperkingen troepen mag stationeren op eigen bodem. Berichten dat het leger achter oplaaiende spanning in het oosten van Oekraïne zou zitten, noemt hij ‘volkomen onjuist’.

De legermacht in de buurt van de grens bestaat volgens hem uit militairen die daar al gelegerd waren en versterkingen. Eerder heeft de NAVO al gezegd dat er ongeveer 40.000 Russische troepen paraat staan.

Beloning

De uitspraak komt kort nadat Poetin op tv bekendmaakte dat de Russische militairen die zich op de Krim hebben ingespannen, een onderscheiding krijgen. Tot donderdag ontkende het Kremlin nog telkens dat het Russische leger zich op de Krim had ingespannen.

Poetin zei ook dat de gespannen situatie tussen Oekraïne en Rusland de betrekkingen met het westen niet in de weg hoeft te staan. Dat is volgens hem vooral afhankelijk van de houding van het westen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.