buitenland

Lavrov en Kerry: ontwapening separatisten, bemiddeling OVSE

Door Tom Reijner - 17 april 2014

De Verenigde Staten, Rusland, Oekraïne en de Europese Unie hebben donderdagavond tijdens het overleg in het Zwitserse Genève een overeenkomst bereikt over de onrust in Oekraïne. Het belangrijkste punt is dat alle ‘illegale’ gewapende groepen moeten worden ontwapend

Overheidsgebouwen die op dit moment worden bezet door pro-Russische milities, moeten worden teruggegeven, meldt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Zijn Amerikaanse collega John Kerry bevestigt die afspraak.

Dialoog

Lavrov zei tijdens zijn persconferentie na afloop van het overleg dat de partijen het eens zijn dat ‘de-escalatie’ nodig is in het conflict over Oekraïne. In een verklaring roepen de deelnemers aan het topoverleg op tot een ‘nationale dialoog’ in het Oost-Europese land, waar een burgeroorlog dreigt.

De Russische president Vladimir Poetin had daar eerder op donderdag al op gewezen. Hij doelde daarbij vooral op de tijdelijke machthebbers in de Oekraïense hoofdstad Kiev: zij zouden veel meer moeten doen om de Russischtaligen in het oosten van hun land bij het landsbestuur te betrekken.

Amnestie

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), waar zowel Rusland als Oekraïne bij zijn aangesloten, gaat toezien op de ontwapening van de separatisten en de beteugeling van het geweld.

Lavrov benadrukte dat alle demonstranten in Oekraïne amnestie moeten krijgen, behalve degenen die ernstige misdaden hebben begaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.