buitenland

Maleisië komt met nieuwe versie laatste woorden piloot Boeing

Door Servaas van der Laan - 01 april 2014

Bijna een maand na de verdwijning van vlucht MH370 van Malaysia Airlines komen de Maleisische autoriteiten opeens met een andere versie van de laatste woorden die vanuit de cockpit zijn gesproken tegen de luchtverkeersleiding van Subang. De nieuwe versie lijkt een stuk logischer dan de vorige.

Dat meldt de Britse nieuwszender BBC.

Vreemd zinnetje

Aanvankelijk meldden de Maleisische autoriteiten dat de luchtverkeersleiders van Subang ‘all right, good night’ uit de cockpit hadden gehoord toen de Boeing 777 het Maleisische luchtruim verliet.

Dat zinnetje bevreemdde de internationale vlieggemeenschap omdat zo’n informele afsluiting niet gebruikelijk is. Maar nu herziet Maleisië de eerder vrijgegeven informatie. Vanuit de cockpit werd niet ‘all right, good night’, maar ‘good night Malaysian three seven zero’ gezegd, een veel gebruikelijkere afsluiting.

Onderzoek

De autoriteiten zeggen niet te weten door wie de zin is uitgesproken. ‘Forensisch onderzoek’ moet dit nu gaan uitwijzen. Dat het laatste gesprek tussen de cockpit en de luchtverkeersleiding nu pas wordt onderzocht, verrast velen.

De Boeing 777 verdween op 8 maart van de radar. Het laatste gesprek tussen cockpit en luchtverkeersleiding kan vaak duiding geven aan wat er gebeurd kan zijn. Waarom Maleisië nu opeens met een andere versie komt, wil het land niet zeggen.

Kritiek

Er is intussen veel kritiek op de manier waarop Maleisië en Malaysia Airlines met het onderzoek naar de Boeing omgaan. Veel essentiële vragen blijven al weken onbeantwoord.

Nabestaanden van vermiste passagiers en bemanning eisen dat nu eindelijk bewijzen op tafel komen. Luchtvaartexperts vinden het tijd dat de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie ICAO opdracht geeft tot een onafhankelijk onderzoek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.