buitenland

Maleisië maakt eindelijk transcript vlucht MH370 openbaar

Door Servaas van der Laan - 01 april 2014

Het Maleisische ministerie van Defensie en Transport heeft dinsdag na bijna een maand het transcript van de gesprekken tussen de gezagvoerders van de vermiste Boeing 777 en de luchtverkeersleiding van het vliegveld van Kuala Lumpur vrijgeven. Het document geeft een volstrekt normale woordenwisseling weer.

‘Malaysian Three Seven Zero contact Ho Chi Minh 120 decimal 9 Good Night,’ met die woorden draagt de Maleisische luchtverkeersleider de Boeing over aan zijn Vietnamese collega’s in Ho Chi Minh.

Vijf seconden later laat de bemanning in de cockpit weten dat de opdracht is begrepen: ‘Good night Malaysian Three Seven Zero’.

Kritiek

Het transcript geeft een volstrekt normale gang van zaken weer. Het contact met de Vietnamese luchtverkeersleiding wordt alleen nooit gezocht. De Boeing maakt een draai van 15 graden oostwaarts om vervolgens van de radar te verdwijnen.

Door het transcript vrij te geven, hoopt de Maleisische regering de steeds groter wordende kritiek te luwen.

Woede

Nabestaanden zijn woedend omdat Maleisië weigert essentiële vragen over de verdwijning te beantwoorden. Eén van de vragen was waarom dit transcript maar niet vrij werd gegeven.

Volgens het ministerie van Defensie had dit te maken met het lopende politie-onderzoek. Het mysterie van de verdwenen Boeing is hiermee niet opgelost. Op internet wordt door vrijwilligers gezocht naar opnamen van de gesprekken tussen de MH370 en de luchtverkeersleiding. Maar die geluidsfragmenten lijken niet beschikbaar te zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.