buitenland

‘Meeste ontvoerde Nigeriaanse meisjes weer terecht’

Door Anna Vossers - 17 april 2014

Van de 129 Nigeriaanse meisjes die maandagnacht werden ontvoerd, zijn de meesten weer terecht. Het leger zoekt nog naar acht vermiste scholieren.

Ouders meldden dinsdag aan BBC News dat meer dan 200 leerlingen van een school in Chibok in de provincie Borno in het noordoosten waren ontvoerd, vermoedelijk door terreurorganisatie Boko Haram. Later bleek dat het om 129 leerlingen ging.

Arrestatie

In de bossen aan de grens met Kameroen werd een grote zoekactie georganiseerd. Het leger had daar woensdag al 121 van de ontvoerde studenten teruggevonden. Een verdachte is gearresteerd, maakten de Nigeriaanse autoriteiten woensdag bekend.

Ouders weerspreken bij de BBC en bij persbureau AP het bericht van het leger. Zij zeggen dat er nog altijd veel meisjes vermist zijn, er zouden er pas veertien zijn teruggekeerd.

Autopech

Eén van de teruggevonden meisjes zegt op nieuwszender CNN dat zij en haar medestudenten werden overvallen toen zij sliepen. Gewapende mannen dwongen hen in busjes en vrachtwagens te stappen. Zij reden hen in een door motorrijders geflankeerd konvooi naar de bossen.

Toen een van de voertuigen kapot ging, wisten enkele meisjes te ontsnappen. Zij renden de bossen in en vonden de weg naar Chibok terug.

Terreurgolf

Het noordoosten van Nigeria wordt geplaagd door aanslagen en ontvoeringen door de islamitische terreurorganisatie Boko Haram, de naam betekent vrij vertaald ‘Westers onderwijs is een zonde’.

Boko Haram pleegde afgelopen weekend ook al een dubbele bomaanslag in de hoofdstad Abuja, waarbij zeker 71 mensen om het leven kwamen. Sinds 2009 zijn er volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch meer dan 3.000 mensen gestorven door geweld van deze terreurgroep.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.