buitenland

Meisje (16) vermoordt vriendin om naaktfoto op Facebook

Door Tom Reijner - 01 april 2014

Onwelgevallige foto’s op Facebook vormen vaak de aanleiding voor stevige, maar onschuldige ruzies tussen vrienden. In Mexico mondde zo’n conflict om een pikante foto op het sociale medium echter uit in een bloedige moord.

Erandy Elizabeth Gutierrez en Anel Baez waren de beste vriendinnen. Op Facebook gaven zij blijk van die vriendschap door samen op veel foto’s te verschijnen.

Begraven

Op een zeker moment besloot Baez tot het plaatsen van een naaktfoto van beiden. Gutierrez werd daarover zo boos, dat zij haar vriendin verschillende doodsbedreigingen begon te sturen. Zo zei het zestienjarige meisje dat zij Baez nog ‘voor het einde van het jaar zou begraven’.

Ook op Twitter ging zij tekeer tegen haar vriendin: ‘Het lijkt wel alsof ik kalm ben maar in mijn hoofd heb ik jou al drie keer vermoord,’ stuurde zij in een tweet aan Baez.

Mes

Het meisje dat de bedreigingen ontving, besloot de ruzie bij te leggen. Ze nodigde haar vriendin uit in haar huis in Guamúchil, een stad in het noorden van Mexico. Daar aangekomen liep Gutierrez naar de keuken, pakte een mes en stak haar vriendin vijfenzestig keer in haar rug. Baez overleefde die steekpartij niet.

Gutierrez wist na de moord te vluchten, maar verscheen wel op de begrafenisceremonie. De politie had intussen voldoende bewijs verzameld en wist het meisje tijdens de begrafenisplechtigheid op te pakken. De zestienjarige moordenaar kan, als zij schuldig wordt bevonden, een straf krijgen van maximaal zeven jaar krijgen.

Roddels

Ook in Nederland leidden berichten op Facebook in 2012 tot een moord. De vijftienjarige Jinhua K. besloot de vijftienjarige Joyce ‘Winsie’ Hau neer te steken, nadat zij roddels en intieme berichten over haar vriendin Polly op de netwerksite zou hebben gezet.

Polly schakelde daarop haar vriend Jinhua in, die langsging bij Joyce en haar in hals en hoofd stak. Het slachtoffer overleed vijf dagen later in het ziekenhuis. De minderjarige Jinhua werd veroordeeld tot één jaar cel en drie jaar jeugd-tbs.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.