buitenland

Merkel woedend over ‘absurde’ Holocaust-uitspraken Berlusconi

Door Servaas van der Laan - 29 april 2014

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft ontsteld gereageerd op de haar door Silvio Berlusconi in de schoenen geschoven Holocaust-ontkenning door het Duitse volk. Merkel noemt de uitspraken ‘absurd’.

‘Zijn beweringen zijn zo absurd, dat de Duitse regering weigert erop in te gaan,’ liet Merkel via een woordvoerder weten aan de Italiaanse krant La Repubblica.

‘Met Italië hebben wij een innige en vriendschappelijke band en dat willen we graag zo houden,’ meldde de woordvoerder, die liet doorschemeren dat Merkel woedend is over de uitspraken van Berlusconi. De voormalige cavaliere maakte zich eerder al niet erg populair toen hij Merkel een ‘onneembare dikkerd’ had genoemd.

Excuses

Jean-Claude Juncker, kandidaat om de nieuwe commissievoorzitter te worden van de Volkspartij waar de oude en de nieuwe partij van Berlusconi onder zouden moeten vallen, heeft de uitspraken van Berlusconi scherp veroordeeld.

‘Berlusconi moet onmiddellijk zijn uitspraken terugnemen en zijn excuses maken aan het Duitse volk,’ vindt de voormalige Luxemburgse premier.

Anekdote

De ophef ontstond afgelopen zaterdag toen Berlusconi op een partijbijeenkomst de oude anekdote rond de huidige voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, weer eens uit de kast haalde.

Om zijn jonge Italiaanse volgelingen van dienst te zijn, vertelde hij hoe hij elf jaar geleden ‘een grapje uit had gehaald’ met de europarlementariër Schulz.

Kampbeul

De toenmalige Italiaanse premier vertrouwde Schulz destijds toe dat hij hem geschikt achtte voor de rol van kampbeul in een film over een fictief concentratiekamp. Tussen neus en lippen door zei Berlusconi zaterdag dat Duitsers nog altijd moeite hebben met het erkennen van die concentratiekampen.

‘Mijn vriend maakte een film over een concentratiekamp, en dat lag gevoelig, want volgens de Duitsers hebben die concentratiekampen helemaal nooit bestaan,’ sprak de voormalige premier. In een reactie laat Berlusconi dinsdag weten dat hij zich van geen kwaad bewust is. ‘Het is surrealistisch te denken dat ik anti-Duitse sentimenten zou hebben.’

Toch voert de voormalige premier, die op dit moment een taakstraf van een jaar uitvoert vanwege belastingfraude met zijn bedrijf Mediaset, met zijn nieuwe partij Forza Italia een duidelijke anti-Duitse koers in de aanloop naar de Europese verkiezingen.

Hitler

Zijn slogan is ‘Meer Italië, minder Duitsland’, zinspelend op de rigide bezuinigingszucht waarmee de Duitsers de Italiaanse economie zouden ‘verstikken’.

In die Europese verkiezingsstrijd vergeleek Berlusconi dinsdag zijn rivaal Beppe Grillo en passant met Maximilien de Robespierre, Karl Marx, Jozef Stalin en Adolf Hitler.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.